18 Ocak 2017 Çarşamba

Windows 10'un Açılış ve Kapanış Hızı Nasıl Artırılır?

Arkadaşlar Merhaba,

Bilgisayarınızda Windows 10 kurulu ve zamanla açılışı yavaşlamış ise Windows 10’un açılışını ve kapanışını hızlandırmak istiyorsanız sizler için vereceğimiz birkaç ip ucuna bakmalısınız.


Yavaşlayan bir bilgisayar, her kullanıcının şikayet ettiği konular arasında üst sıralarda yer alıyor diyebiliriz. Windows’un zamanla şişmesi, yüklenen programlar derken hem açılış hem de kapanış süreleri de bu durumdan nasibini alıyor. Bizler de bu makalemizde, Windows 10’da önyükleme ve kapanış süresini hızlandırmak için neler yapabileceklerinizi anlattık.

  • Hızlı başlatmayı açmalısınız. Windows 10 sisteminizde denetim masası – güç seçenekleri – güç yolunu takip edin. Hızlı başlatmayı aç seçeneğini aktif edin.

  • Boot performansına göz gezdirin. Boot performansından kasıt Windows’un başlarken açmaya çalıştığı programları kapatmalısınız. Yani otomatik başlatma seçeneğini devre dışı bırakacaksınız. Bilgisayar açılıştan başka hiçbir şeyle meşgul olmamalı. Programların PC açılışında başlamaması için gerekli ekrana başlat menüsüne “msconfig” yazıp enter tuşuna basarak ulaşabilirsiniz.
  • Gereksiz uygulamaları silmelisiniz. Gereksiz uygulamaları silerek bilgisayarınızın üzerindeki yükü kaldırmak da işe yarayacaktır. Denetim masasından program kaldırma işlemini yapabilirsiniz.
  • Optimize CPU kullanımı için ayarlar
    Bilgisayarınızda yüklü olan bazı programlar işlemci gücünü gereğinden fazla sömürerek, diğer programları ve bilgisayarınızın çalışmasına engel olabilmektedir. Bu durumu engelleyerek, daha hızlı bir bilgisayara sahip olabilirsiniz.
  • Optimize RAM kullanımı için ayarlar
    RAM, bilgisayar hızı için büyük bir rol oynamaktadır. Windows’un görsel kalitesini düşürerek RAM kullanımını optimize edebilirsiniz. Windows tuşu + X kısayoluyla açılan menüden Denetim Masası > Sistem ve Güvenlik > Sistem > Gelişmiş Sistem Ayarları > Gelişmiş > Performans > Görsel Efektler adımlarını izleyin ve bunun ardından En iyi performans için ayarla seçeneğine tıklayın. Bu sayede Windows’taki görsel efektleri kullanmak yerine daha fazla performans alabileceksiniz.

  • Aynı pencereyi kapatmadan, Gelişmiş sekmesine gidin ve Sanal Bellek bölümündeki Değiştir butonuna tıklayın. Açılan pencerede “Tüm sürücülerde disk belleği dosyası boyutunu otomatik yönet” seçeneğinin yanındaki işareti kaldırın ve alt taraftaki Özel boyut seçeneğine tıklayarak başlangıç boyutunu ve en büyük boyutu 1913 MB olarak ayarlayın. Yaptığınız değişiklikleri kaydettikten sonra programlar artık daha hızlı açılacaktır.

  • Dosyalar daha hızlı nasıl taranır?
    Windows’un Dosya Gezgini ortalama bir kullanıcı için gayet yeterli işlevler sunuyor. Ancak, çok fazla klasör ve dosya içerisinde çalışırken bu dosya ve klasörleri daha hızlı taramak gerekebiliyor. Bunun için özel bir dosya gezgini uygulaması tercih edebilirsiniz. Aşağıda indirme bağlantısını verdiğimiz Clover uygulamasını bu alanda gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. İnternet tarayıcılarındaki sekme özelliğini dosya gezginine getiren Clover
     Clover Programı sayesinde klasörleri tek bir pencere içerisinde görüntülemeniz mümkün.


  • Gereksiz uygulamalar nasıl silinir?

    Windows 10 işletim sistemi birçok uygulamayı da beraberinde getiriyor. Kullanmadığınız, işe yaramayan uygulamaları Denetim Masası > Programlar > Programlar ve Özellikler adımlarını izleyerek listeden seçip kaldırabilirsiniz. Bunun dışında, Revo Uninstaller programıyla daha detaylı bir temizlik de yapabilirsiniz.
  • Bilgisayar daha hızlı nasıl kapanır?
  • Windows 10’da kapatma ve hazırda bekletme işlemi biraz zaman alabiliyor. Bu sorunu gidermek için aşağıda belirttiğimiz adımları izleyerek yeni bir kısayol oluşturabilirsiniz.
    Masaüstünüzde sağ tıklayın ve Yeni > Kısayol adımlarını izleyin. Açılan penceredeki kutuya aşağıdaki eylemlerden birini seçin ve sonraki aşamada kısayola isim vererek kaydedin.
    Shutdown - %windir%\System32\shutdown.exe /s /t 0
    Hibernate - %windir%\System32\shutdown.exe -h
    Restart - Shutdown -r -t 00
    Advanced Startup - %windir%\system32\shutdown.exe /r /o /f /t 00
  • Tüm bu işlemler arasında kaybolmak istemiyorsanız, tercih edebileceğiniz alternatif bir yöntem de harddisk yerine SSD ya da SSHD tercih etmek olacaktır. Fiyatlar her ne kadar yüksek olsa da, bu tercihinizden dolayı pişman olmayacağınızdan emin olabilirsiniz.
#sadecebilgisayarla
#onunlaharikasın

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder