21 Ocak 2017 Cumartesi

Nasıl güvenli Şifre Belirleyebilirim ?

şifre ile ilgili görsel sonucu

Merhaba Arkadaşlar,
Bu hafta sizlere Nasıl Güvenli Şifre Belirleyebilirim'in cevabını aktarmak istiyorum.
Bildiğiniz gibi hayatımız şifrelerle dolu. Hele hele bilgisayar ile aşırı derecede haşir neşir iseniz şifreden bol neyiniz olabilir ki? Telefonunuzun  şifresi, tabletin şifresi, tv nin şifresi, mail, sosyal medya, birçok internet siteleri formları aboneliği şifreleri derken onlarca şifre oluşturuyoruz. Bu hesapların hepsine ayrı ayrı şifre belirleyip akılda tutmak gerçekten imkansız. Peki bütün hesaplara aynı şifre koymak doğru mu? İşte bunları araştırdık yazımızı dikkatlice okumanızı tavsiye ederim.

Günümüz bilgisayar v.b alanlar da neredeyse her yerde mutlaka bir şifre kullanıyoruz. Teknoloji geliştikçe kötü niyetli insanların, bilgisayarınızdaki ve diğer cihazlarınızdaki verileri ele geçirmek amacıyla yaptıkları ilk iş sizin şifrelerinizi öğrenme isteği oluyor. Bu kısımda her ne kadar antivirüs programı ve malware gibi programlar kullansakta teknoloji gelişmesiyle kötü niyetli insanlar bu duruma ayak uydurarak hatta bir tık daha ileri de izleyerek kullanıcıların hesaplarını ele geçirmek amaçlanmaktadır. Tabi bazen bir “Facebook, instagram, twitter” gibi hesaplarımız yerine bizleri maddiolarak zarara uğratmak için ve bir nevi siber kalpazanlık ya da bir nevi siber kapkaççılık yapmak isteyen kötü niyetli insanlar bizlerin koymuş olduğu basit şifreleri kolaylıkla ulaşabiliyorlar.

Kesinlikle tahmin edilmesi kolay şifreler hesaplarınıza koymayınız. Burada bir konuya daha deyinmek istiyorum sizin basit gördüğünüz bir hesap dahi banka hesabınızakadar şifrelerinizi bulabilecek kadar iyi olan hackerlar var, bu noktada yapılması gereken tek şey aklınıza gelen basit bir şifre kesinlikle koymamak.

Şifremizi Nasıl Güçlü Yapabiliriz?
Şifre girmemiz gereken yerlerde (ofis ve ya internet ortamı) vb. yerler de kesinlikle basit bir şifre koymamız gerekmekte.

• Özel karakterler kullanın. (@#$%^&)
• En az 8 karakter olmalıdır.

Yaygın ve yanlış kullanılan şifreler
“1,2,3,4,5 veya a,b,c” vb. doğum tarihimiz, kullanıcı adınız, telefonunuzun son 4 veya 6 hanesi, sözcükte bulunan herhangi bir sözcük gibi basit şeyler olmamalıdır. Ayrıca bu tarz bilgilerin sizi tanıyan yakın çevreleriniz de şifreniz kolayca bulacakları için dahi bu derece basit şifreler koymamaız gerekiyor. Şifre konulurkendikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise kesinlikle Türkçe karakter içermemesi gerekiyor.

Hatırlanması Kolay ve Güvenli Şifreler Nasıl Oluşturabiliriz
Öncelikle size özgü birşey düşünün, bir olay, bir tarih v.b ben bu örnekte “asiltürkferdi” ismini kullanacağım.
• Şimdi kendimize özgü bir şifre dili oluşturacağız. Normal karakterlere karşılık özel karakterler kullanacağız.”a” yerine”@”, “i”yerine “!”, %@lturkferd!% kullanabilirsiniz.
• Şifremizin yeteri kadar güvenli olmadığını düşünüyorsak şifremize sayısal ifadelerde girebiliriz.
Örnek olarak okul numarınızı, uğuurlu sayınızı kullanabilirsiniz.
• Benim uğurlu yakamlarım “11 ve 8” eklenerek şimdi şifremiz %11@lturkferd!8% oldu. Gördüğünüz gibi basit bir dil sayesinde çok güvenli ve kendimize özgü bir şifre oluşturmuş olduk.

Dipnot;  şifrenizi her ay ya da maksimum 1.5 ayda bir şifrenizi değiştirmeniz gerekmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder